Zamiennik nośnika GD-ROM dla DC!

Chcesz podyskutować na tematy związane ze wspaniałymi konsolami jakimi są SEGA Dreamcast, Saturn, Mega Drive, SegaCD, Game Gear, Master System? Może szukasz pomocy? Zajrzyj tu koniecznie!

Moderatorzy: Dreamcaster, martinex 2017

SEGA Maniak
Awatar użytkownika
Posty: 1381
Rejestracja: środa 12 gru 2007, 17:24
Lokalizacja: Łódź
Medals: 2
Pisarz i filar portalu (1) Patron portalu SEGA-SKY (1)
Posiadany sprzęt: Xbox One S, PS3, PSP, Dreamcast, GBA, GBC, NDS

Zamiennik nośnika GD-ROM dla DC!

Postautor: Tomcio » niedziela 17 sie 2014, 12:19

Stało się, Ruskie pokazały zamiennik nośnika GD-ROM dla naszego DC! Coś niesamowitego - jestem w szoku, że działa to bezbłędnie. Ciekawe, kiedy scena stworzy miniaturowego DC... Jak widzę fotki to nie sposób oprzeć się wrażeniu, że w obudowie Makarona jest obecnie sporo miejsca...

Link do zakupu tutaj: http://renovation-3do.narod.ru/USB-GDROM_Controller.htm

Co myślicie o tym?

SEGA Maniak
Awatar użytkownika
Posty: 1224
Rejestracja: środa 23 sie 2006, 22:15
Lokalizacja: Sega HQ
Medals: 1
Upload Master - Trofeum (1)
Posiadany sprzęt: DC

Re: Zamiennik nośnika GD-ROM dla DC!

Postautor: Dreamcaster » niedziela 17 sie 2014, 12:53

Polacy byli pierwsi, dokładnie to Deunan. Czemu mamy dać zarobić ruskowi, skoro GDemu kosztuje 100 euro, 30 ojro ulicą nie chodzi. Lepiej wspierać polskie produkty. #jedzjablka ;- ).



Obrazek

SEGA Maniak
Awatar użytkownika
Posty: 651
Rejestracja: środa 10 mar 2010, 22:03
Lokalizacja: Łańcut
Medals: 6
Le Mans 24 Hours - Trofeum (1) Soul Calibur - Trofeum 1 (1) Soul Calibur - Trofeum 2 (1)
Persona 3 - Trofeum (1) Upload Master - Trofeum (1) Pisarz i filar portalu (1)
Aktualnie gram w: Persona Q
Posiadany sprzęt: MD, SAT, DC, PS1, PS2, PS3, PS4, PSP, PSV, Wii, DS, 3DS, PC

Re: Zamiennik nośnika GD-ROM dla DC!

Postautor: kolo » niedziela 17 sie 2014, 16:51

No tak, tylko GDEMU nadal nie jest dostępne, co jednak nie zmienia faktu że ruskie krzyknęli tyle że włos się na głowie jeży, za 130 euro będę miał zapas Dreamcastów na 20-30 lat jak nie dłużej.
Obrazek

Pro User
Awatar użytkownika
Posty: 117
Rejestracja: sobota 09 sie 2008, 01:01
Medals: 1
Złota rączka (1)
Posiadany sprzęt: 3x DC, Saturn, 3x PS2, PSX, Xbox Classic, Pegasus iq502, NDS, PSP i złomy

Re: Zamiennik nośnika GD-ROM dla DC!

Postautor: xzer0 » poniedziałek 18 sie 2014, 11:31

Jako człowiek niezarabiający jestem zwolennikiem "domowej roboty". Będę robił HDD mod, ale troszkę inaczej. Przylutuję się do płytki GD ROM, a nie do płyty głównej. Jak skończę to wszystko pokażę i może będę przerabiał za drobną opłatą..... Części dużo nie kosztują ot kątowe gniazdo IDE i kable kynar + trochę cyny i topniku. Bardziej rozchodzi się o robociznę. Podobnego moda do ps2 slim robiłem 6 godzin rozłożonych na 3 dni, ale tam to był hardcore z miejscem. Jeszcze zostało mi dziurę wyciąć. Zresztą mam fotki.

http://imgur.com/3VTaO24

http://imgur.com/W4YZLdY

http://imgur.com/iOgMlKM
3x Dreamcast (w jednej konsoli HDD mod, SD mod i wkrótce bios mod i vga mod)
PStwo (HDD mod)
2x PS2 fat + Network Adaptor
PSP Fat
Pegasus IQ 502
Sega Saturn
Xbox Classic
PSX 5502
NDS

SEGA Fan Number One ^^
Awatar użytkownika
Posty: 2094
Rejestracja: poniedziałek 26 cze 2006, 10:44
Lokalizacja: Łódź
Medals: 15
RiglordSaga 2 Trofeum (1) Mystaria - Achievement (1) F-1 Challenge Trofeum (1)
Tokyo Xtreme Racer 2 (1) Skies of Arcadia (1) Elemental Gimmick Gear Trofeum (1)
Super Runaboat - Trofeum 2 (1) KOF '99 - Trofeum 1 (1) Record Of Lodoss War - 1 (1)
Aktualnie gram w: Outtrigger, Record of Lodoss War, Alien: Isolation, RiglordSaga 2, Evil Twin:Cyprien Chronicles PL
Posiadany sprzęt: Dreamcast, Saturn, PC, 3xAndroid, Raspberry Pi B+

Re: Zamiennik nośnika GD-ROM dla DC!

Postautor: Rolly » poniedziałek 18 sie 2014, 13:44

Ja nie zastanawiam się nad modami - ew. zainteresuje się tanim gotowcem. A dlaczego? Gram aktualnie po kilka godzin w tygodniu i myśle że ten 14-letni laser jeszcze podziała - kiedyś był dużo bardziej katowany :D Poza tym - jestem estetą i nie lubie kabli, krojenia obudowy itd. Cenny jeszcze spadą - jestem cierpliwy.
Obrazek
Obrazek

Zaawansowy Forumowicz
Awatar użytkownika
Posty: 100
Rejestracja: poniedziałek 09 lis 2009, 15:33
Lokalizacja: Łódź
Aktualnie gram w: The Legend of Zelda Wind Waker
Posiadany sprzęt: NES, SNES, PSX, PS2, PS3, PSP, XBOX, X360, NGC, NDS, WII, SATURN, DC, N64

Re: Zamiennik nośnika GD-ROM dla DC!

Postautor: szczuru » poniedziałek 18 sie 2014, 13:58

Rolly pisze:Ja nie zastanawiam się nad modami - ew. zainteresuje się tanim gotowcem. A dlaczego? Gram aktualnie po kilka godzin w tygodniu i myśle że ten 14-letni laser jeszcze podziała - kiedyś był dużo bardziej katowany :D Poza tym - jestem estetą i nie lubie kabli, krojenia obudowy itd. Cenny jeszcze spadą - jestem cierpliwy.


@Rolly, ale to można bardzo ładnie wpasowaćna tył ;)

Obrazek

PS.Jak coś to miałbym kogoś kto to robi w Łodzi ;) (Dual Biosy/VGA/SD też ;) )
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

SEGA Maniak
Awatar użytkownika
Posty: 1224
Rejestracja: środa 23 sie 2006, 22:15
Lokalizacja: Sega HQ
Medals: 1
Upload Master - Trofeum (1)
Posiadany sprzęt: DC

Re: Zamiennik nośnika GD-ROM dla DC!

Postautor: Dreamcaster » poniedziałek 18 sie 2014, 20:02

szczuru pisze:
Rolly pisze:PS.Jak coś to miałbym kogoś kto to robi w Łodzi ;) (Dual Biosy/VGA/SD też ;) )


How much?
Obrazek

Zaawansowy Forumowicz
Awatar użytkownika
Posty: 100
Rejestracja: poniedziałek 09 lis 2009, 15:33
Lokalizacja: Łódź
Aktualnie gram w: The Legend of Zelda Wind Waker
Posiadany sprzęt: NES, SNES, PSX, PS2, PS3, PSP, XBOX, X360, NGC, NDS, WII, SATURN, DC, N64

Re: Zamiennik nośnika GD-ROM dla DC!

Postautor: szczuru » wtorek 19 sie 2014, 00:25

Dreamcaster pisze:
szczuru pisze:
Rolly pisze:PS.Jak coś to miałbym kogoś kto to robi w Łodzi ;) (Dual Biosy/VGA/SD też ;) )


How much?


IDE w DC o ile dobrze pamiętam to około 100zł, co do reszty to musiałbym podpytać.
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

SEGA Maniak
Awatar użytkownika
Posty: 1224
Rejestracja: środa 23 sie 2006, 22:15
Lokalizacja: Sega HQ
Medals: 1
Upload Master - Trofeum (1)
Posiadany sprzęt: DC

Re: Zamiennik nośnika GD-ROM dla DC!

Postautor: Dreamcaster » piątek 02 lis 2018, 17:23

Klony GDEMU w dobrej cenie na Ali - https://www.aliexpress.com/item/Optical ... 75048.html

Przy dzisiejszym kusie wychodzi ~254 zł, więc naprawdę atrakcyjna oferta. Kupując bezpośrednio od Chińczyka na Taobao, który to montuje wychodzi 223 zł, ale jeśli doliczyć agenta to wyjdzie drożej niż na Ali, gdzie mamy ochronę 60 dni w sam raz na testy.
Obrazek

Pro User
Awatar użytkownika
Posty: 117
Rejestracja: sobota 09 sie 2008, 01:01
Medals: 1
Złota rączka (1)
Posiadany sprzęt: 3x DC, Saturn, 3x PS2, PSX, Xbox Classic, Pegasus iq502, NDS, PSP i złomy

Re: Zamiennik nośnika GD-ROM dla DC!

Postautor: xzer0 » niedziela 02 gru 2018, 23:49

Kupiłem to ustrojstwo. Jestem po pierwszych testach i jestem pod wrażeniem. Płytka przyszła w 3 tygodnie, obsługa prosta, firmware aktualnie najnowszy. Brak możliwości upgrade, ale wszystko działa jak trzeba.
3x Dreamcast (w jednej konsoli HDD mod, SD mod i wkrótce bios mod i vga mod)
PStwo (HDD mod)
2x PS2 fat + Network Adaptor
PSP Fat
Pegasus IQ 502
Sega Saturn
Xbox Classic
PSX 5502
NDS

SEGA Maniak
Awatar użytkownika
Posty: 1224
Rejestracja: środa 23 sie 2006, 22:15
Lokalizacja: Sega HQ
Medals: 1
Upload Master - Trofeum (1)
Posiadany sprzęt: DC

Re: Zamiennik nośnika GD-ROM dla DC!

Postautor: Dreamcaster » środa 05 gru 2018, 01:35

Ja się strasznie dzisiaj namęczyłem z tym dziadostwem. Nie chciało mi odpalić, niby się świecił led ale nie mogłem przejść dalej niż bios konsoli, miałem cały czas status checking disc. Spróbowałem innej karty SD (chińskie badziewie z Ali) też nie ruszyło. W końcu się wkurzyłem i mnie natchnęło na to, żeby spróbować na konsoli z martwym laserem. Włożyłem GDEMU i coś zaskoczyło, konsola która leżała u mnie od lat nagle odżyła. Co prawda, też tylko do biosu mogłem wejść, ale przynajmniej tyle. Czyli płyta główna i zasilacz były sprawne. To laser uniemożliwiał uruchomienie konsoli.

Poprzekładałem części i się okazało, że zasilacz w konsoli której używam na co dzień nie miał siły, żeby odpalić GDEMU. Dziwne, bo bez problemu odpalał dysk twardy 2,5" jak i zwykły napęd GD. Od tych testów i ciągłego przekładania części uwaliłem swój główny zasilacz DC :((. Te wczorajsze wpisy, które pisałem na Shoutbox w sprawie zasilacza to zwykły zbieg okoliczności! Nie wiedziałem, że taka sytuacji mi się dzisiaj przytrafi! Ja pierdole co za pech. Widziałem, że na dniach przyjdzie do mnie GDEMU i właśnie pytałem o zasilacz z myślą o mojej drugiej konsoli. Teraz muszę się pilnować, żeby te zapasowego nie uwalić : [

Co do urządzenia to fajna zabawka. Nareszcie po raz pierwszy udało mi się zagrać w kilka gier Indie na mojej konsoli, wiem nie ma czym się chwalić, ale ja już umrę piratem XD. Jako ciekawostka, GDEMU nie wykrywa mi oryginalnej karty Sandiska Ultra 32GB a chińską Mixza czyta bez problemu. To nie kwestia sformatowania bo nawet ściągnąłem oficjalny programik SD Association. Jedna kwestia jeśli ktoś z forum ma zamiar kupić GDEMU z Ali to koniecznie napiszcie do Chińczyka aby nawet za dopłatą 1-2 dolarów zabezpieczył wam lepiej sprzęt.

To jak chinol to zapakował to jest po prostu tragedia. Przez kilka godzin zanim się połapałem, że zasilacz jest słaby to myślałem, że w transporcie mi uszkodziło sprzęta. Tak to zapakowali, najcieńsza koperta bąbelkową jaką w życiu trzymałem (nawet prześwituje) i skrawek folii bąbelkowej - https://imgur.com/a/07hzefd
Obrazek

Następna

Wróć do ● KONSOLE SEGA

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości